niedziela, 27 lutego 2011

Steinbeck

21.02.2011 - 27.02.2001

109 rocznica urodzin noblisty, Nobla otrzymał w roku 1962, kiedy skończył 60 lat. Studiował na Uniwersytecie Stanforda, potomek niemieckich emigrantów. Sławę przyniosła mu Tortilla Flat. Za "Grona gniewu" nagrodzono go nagrodą Pulitzera. Może w ramach wyzwania czytelniczego nobliści warto by uwzględnić coś z powieści jubilata?

Bibliografia wg wikipedii:
1935 Tortilla Flat
1937 Myszy i ludzie (Of Mice and Men)
1939 Grona gniewu (The Grapes of Wrath)
1945 Ulica Nadbrzeżna (Cannery Row)
1947 Autobus do San Juan (The Wayward Bus)
1951 Dziennik z Morza Corteza (The Log from the Sea of Cortez)
1952 Na wschód od Edenu (East of Eden)
1954 Cudowny czwartek (Sweet Thursday)(część II po wojnie)
1957 The Short Reign of Pippin IV
1958 lub wcześniej Ulica Nadbrzeżna (Cannery Row), część I (przed wojną)
1958 Była raz wojna (Once There Was a War)
1961 Zima naszej goryczy (The Winter of Our Discontent)
1962 Podróże z Charleyem : w poszukiwaniu Ameryki (Travels With Charley: In Search of America)
1966 America and Americans



    2 komentarze:

    1. Ciekawe peregrynacje literackie proponujesz. Z ostatnio wymienionych zaliczyłam "Gottland" i też jestem pod wrażeniem. A z autorem spotkałam się na Targach Książki w Krakowie - przemiły, życzliwy, ma to coś w oczach (co anieli dostrzegą). Dzięki za dodanie mnie. Ciekawie wygląda się "z zewnątrz". :)

      OdpowiedzUsuń

    "Wskutek złych rozmów psują się dobre obyczaje" - Menander